فهرست مطالب

پژوهشنامه مکتب های ادبی
پیاپی 9 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید صفارحیدری*، حجت صفارحیدری صفحات 1-23

    ساده ترین معنای مدرنیته نو شدن است و نوستالژی نیز در یک کلام به معنای اشتیاق برای بازگشت و احیای سنت های ازدست رفته است ازاین روی به نظر می رسد که تجربه مدرنیته باتجربه نوستالژی در تضاد است. پس آیا این بدان معنا است که نوستالژی یک تجربه ی پیشامدرن یا حتا ضدمدرن است؟ در این مقاله نشان خواهیم داد که تجربه ی نوستالژی یک پدیده ی کاملا مدرن است و به تعبیری جامعه شناسانه پیامد گذار به جهان مدرن است. ازنظریات سه تن از تاثیرگذارترین جامعه شناسان مدرنیته بهره برده ایم که هریک به طریقی ماهیت جهان مدرن را تبیین کرده اند. گیورگ زیمل با بحث در باب تراژدی فرهنگ، ماکس وبر با توجه به فرایندهای ارزش زدایی عقلانی و تفوق عقلانیت ابزاری و گیورگ لوکاچ نیز به واسطه ی پرداختن به پدیده کالایی شدگی و بت وارگی کالایی و بی خانمانی استعلایی انسان مدرن، هریک سعی کرده اند که هسته ی سخت جهان مدرن را شناسایی کنند. تاکید غالب این مقاله بر یکی از شعبه های فرهنگی مدرنیته یعنی جنبش مدرنیسم ادبی است. بنابراین این مقاله بر آن است که با توجه به نظریات سه جامعه شناس مذکور راهی برای فهم نوستالژی مدرن از خلال آثار ادبی مدرن بگشاید.

    کلیدواژگان: نوستالژی، مدرنیسم، ادبیات، جامعه شناسی
  • سیمین علیزاده، ناهید اکبری*، رضا فرصتی جویباری صفحات 7-25

     ریالیسم مکتبی است که خود را نسبت به بازآفرینی دقیق جامعه ی انسانی متعهد می داند. هنرمندان ریالیسم، با پرداختن به زندگی قهرمانان، نمایی از اوضاع اجتماعی و سیاسی یک ملت را به نمایش می گذارند و به همین جهت، آثار داستانی دفاع مقدس، از منظر بازتاب واقع گرایی می توانند آثاری درخور توجه باشند. با توجه به جایگاه و اهمیت ریالیسم در آثار واقع گرای دفاع مقدس، در این مقاله تلاش می شود تا به روش توصیفی- تحلیلی، مولفه های ریالیسم در رمان «عشق سال های جنگ» مورد واکاوی قرار گیرد. نتایج مطالعات حاکی از آن است که این رمان، با دارا بودن ویژگی هایی همچون؛ توصیف جزییات، خلق دنیای درون شخصیت های داستانی، توجه به زمان و مکان، تاکید بر واقعیات ملموس زندگی، کاربرد زبان محاوره ای، تیپ سازی از شخصیت ها، ترسیم وقایع زشت جامعه و... در زمره ی رمان های واقع گرا قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: رمان، واقع گرایی، رئالیسم، ادبیات داستانی، عشق سالهای جنگ
  • آرزو پوریزدان پناه کرمانی* صفحات 26-49
    ریالیسم جادویی یکی از زیرشاخه های مکتب ریالیسم است که در آن واقعیت و خیال به هم می آمیزند؛ به گونه ای که اتفاقات و شخصیت های جهان واقعی و فراواقعی برای خواننده کاملا طبیعی و باورپذیر جلوه می نماید. «دخیل هفتم» اثر محمد رودگر یکی از آثار برگزیده و شاخص در حوزه ادبیات پایداری و ادبیات انقلاب است. محمد رودگر در این رمان، برای بیان ابعاد معنوی و رویدادهای ماورایی دوران انقلاب و دفاع مقدس از میان سبک های ادبی، ریالیسم جادویی را برگزیده است. در این جستار با روش توصیفی تحلیلی به شناسایی و بررسی مولفه ها و شاخصه-های ریالیسم جادویی در رمان «دخیل هفتم» پرداخته شده است تا از رهاورد آن دگردیسی های مولفه های ریالیسم جادویی در این داستان و شگردهای نویسنده برای بومی سازی آن ها تبیین شود. یافته های تحقیق حکایت از نمود برجسته پانزده مولفه ریالیسم جادویی در این رمان دارد. استفاده از خوارق عادات و کرامات عرفانی و کشف و شهود، بهره گیری فراوان از خواب و رویا و جایگزینی آن به جای وهم و خیال، استفاده از رایحه های خوش و معنوی به جای بوهای متعفن، جایگزینی عنصر رنگ به جای صدا و به کارگیری نمادین اعداد مقدس، کنارزدن سحر و جادو با عناصر عرفانی برخی از دگریسی های مولفه های ریالیسم جادویی در این رمان بوده است. براین اساس «دخیل هفتم» را می توان گامی موثر در راستای سیر تکوینی خلق آثار ریالیسم جادویی و بومی سازی آن در ایران به شمار آورد و محمد رودگر توانسته نسبت به نویسندگان پیش از خود در این راه قدمی روبه جلو بردارد.
    کلیدواژگان: رئالیسم جادویی، دخیل هفتم، محمد رودگر، بومی سازی، رمان
  • رقیه موسوی*، نرگس محمدی بدر صفحات 50-69
    ایماژیسم به معنای تصویرگرایی، مکتبی است که در مدت کوتاهی که از عمر آن گذشت تاثیرات به سزایی را در ادبیات و مکاتب بعد از خود بر جای گذاشت و عزرا پاوند به عنوان بنیان گذار این مکتب با تاثیرپذیری از شعر هایکو و ترکیب آن با مفاهیم برجسته اجتماعی، شعر و محتوای نوینی را در قرن بیستم خلق نمود. این اتفاق در ادبیات جهان در اشعار تی اس الیوت، ارنست هیوم و خود عزرا پاوند توانست زمینه تحول شعر آزاد در جریان های رایج ادبی به وجود آورد. همان گونه که در غرب این تغییرات با سرعت به پیش می رفت، شاعران ایرانی نیز از این جریان غافل نشدند و با استعانت از ترجمه اشعار شاعران اروپایی و آمریکایی از این تاثیر الهام گرفتند و در اشعار خود از آن بهره جستند. یکی از این شاعران فروغ فرخزاد بود که در مجموعه آخر شعر خود با نگاه به تصویرگرایی در رسته شاعران ایماژیست جای گرفت. هدف از نگارش این مقاله بررسی ایماژیسم در شعر «هیو سلوین مابرلی» عزرا پاوند و منظومه «ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد» فروغ فرخزاد با خوانشی ایماژیستی است. این تحقیق که به روش تحلیلی -توصیفی انجام شده در پایان به این نتیجه رسیده است که هر دو شاعر در اشعار خود با تمرکز بر جوهره اصلی تصویر، شعر را نتیجه تجربیات زندگی خود می دانند و هردو از مسایل زمان خود به ستوه آمده و در جستجوی کمال روحانی هستند. شعر فروغ در تقابل با شعر عزرا پاوند معناگراتر است و این از چینش تصاویر اشعارشان در کنار یکدیگر قابل تشخیص است.
    کلیدواژگان: ایماژیسم، در منظومه ی «ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد» از فروغ فرخزاد، و منظومه «هیو سلوین مابرلی» از عزرا پاوند
  • محمدتقی قزلسفلی*، رضا ستاری صفحات 70-90

    گیورگ لوکاچ یکی از برجسته ترین چهره های حیات روشنفکری و ادبیات قرن بیستم است. گستردگی اندیشه ها و آثار، همچنین تنوع مواضع فکری او که عموما متاثر از فضای دشوار سیاسی آن سالهاست، ارزیابی و بررسی افکارش را سخت کرده است. نقد ادبی لوکاچ به شدت متاثر از رویکرد مارکسیستی اوست. او از نامبردارترین و تاثیرگذارترین متفکرانی است که در بحث از مکتب ریالیسم سوسیالیستی و انتقادی می توان به دیدگاه های آنان ارجاع داد. بر این اساس، نوشتار حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که امر سیاسی چه جایگاهی در نظریه ی هنر و نقد ادبی داشته است؟ لوکاچ با تمهید و دفاع از ریالیسم انتقادی، مکتب ادبی را به عرصه ی نقد سیاسی جامعه ی مدرن و آثار ادبی تبدیل می کند. پژوهش حاضر ضمن بررسی دوره ی حیات فکری پر فراز و فرود و تمایز دوره ی «لوکاچ جوان» و «لوکاچ متاخر»، با بهره گیری از نقد سیاسی نشان می دهد چگونه شرایط اجتماعی و سیاسی سبب شده پرولتاریا جای رمان نویس و پس از آن ضرورت انقلاب جای اثر ادبی را بگیرد. این مقاله به روش توصیفی تحلیلی با استناد به آثار لوکاچ به نگارش درآمده است.

    کلیدواژگان: لوکاچ، مارکسیسم هگلی، نقد ادبی، رئالیسم انتقادی، امر سیاسی
  • محسن نوبخت* صفحات 91-114

    هدف از مقاله حاضر بررسی جلوه‏های رمانتیسم، خاصه فردیت رمانتیک، در نامه‎ای از نیما است. نیما به تعبیر شفیعی کدکنی (1398: 57) «سرشاخه نوعی برداشت از رمانتیسم اروپایی محسوب می‏شود و تحت تاثیر رمانتیسم فرانسه است». از این رو، می‏توان جلوه ‏هایی از آنچه رمانتیسم فردی و اجتماعی نامیده می‏شود را در نوشته ‎های او یافت. برای این منظور، با استفاده از رویکرد سبک‏ شناسی انتقادی (جفریز، 2010الف) می‏کوشیم جلوه ‏هایی از باور فردیت رمانتیک را در نامه‎ای از نامه‎ های «حرف‎های همسایه» نیما نشان دهیم. سبک‏شناسی انتقادی می‏کوشد تا با نقش‏های پیشنهادی متنی‏ مفهومی خود به بررسی ایدیولوژی‏های آشکار و پنهان «متن» بپردازد و آن‏ها را به عین نشان دهد. تاکید این رویکرد بر متن است و از این نظر با جریان سبک ‏شناسی رایج مشابهت دارد. اما از آنجاکه برای تحلیل خاص خود ساختارها و نقش‏هایی قایل است و چارچوبی منظم ارایه می‏دهد، می‏توان تفاوت‏هایی بین این دو جریان سبک‏شناسی قایل شد. بر این اساس، مقاله حاضر با به کار گیری این رویکرد به سراغ متنی از نیما می‏رود تا باوری به نام فردیت رمانتیک را در لایه‏ های آشکار و پنهان این متن نشان دهد. یافته‏ ها حاکی از آن است که می‏توان جلوه ‏هایی از این باور رمانتیسم را در این نامه یافت.

    کلیدواژگان: رمانتیسم، سبک‏شناسی، حرف‎های همسایه
|
  • Saeed Saffarheidari *, Hojjat Saffarheidari Pages 1-23

    Strictly speaking, Nostalgia implies a passion to recover lost traditions, and modernity as its theorists have put, carries in its core a feeling of necessity to reject every forms of tradition. It thus seems the experience of modernity and the experience of nostalgia stand radically in opposite. The aim of this article is to shed a light on how nostalgia, in a sociological sense, is a result or consequence of transforming from a pre-modern world to a modern world. In this effect, three key thinkers and critics of modernity have assisted us: George Simmel, Max Weber and George Lukacs. Simmel by tragedy of culture, Weber by Instrumental rationality and Bureaucratization and Lukacs by discussing forms of fetishism and reification, in one way or another, tried to identify the cultural core of modernity. By emphasizing on some canonical works of western modern literature and modern art schools, it is endeavored to reformulate and conceptualize the relationship between nostalgia, modernity and modernism and ultimately it will be shown how the contemporary world, through its all dimensions. convey different cultural forms of nostalgia.

    Keywords: Nostalgia, Modernism, Literature, Sociology
  • Simin Alizadeh, Nahid Akbari *, Reza Forsati Joybari Pages 7-25

    Realism school commits itself to the precise re-creation of human society. The realist artists, by dealing with the life of heroes, represent the social and political situation of a nation, therefore, the fiction works of the Holy Defense due to reflecting the realism are among the remarkable works. Regarding the position and importance of realism in the realistic works of the Holy Defense, this article aimed to analyze the components of realism in the novel of “love in wartime” in a descriptive-analytical method. The results of studies revealed that this novel with its features such as describing the details, creating the world within the fictional characters, paying attention to the time and place, emphasizing the tangible realities of life, using colloquial language, typifying the characters, illustrating the awkward events of society and so on, is among the realistic novels. 

    Keywords: novel, realism, fiction, love in wartime
  • Arezu Pooryazdanpanah * Pages 26-49
    Magical realism is one of the branches of the school of realism where reality and imagination are intertwined; In such a way that the events and personalities of the real world appear to be completely natural and believable to the reader. Mohammad Rudgar's "Seventh Invocation" is one of the featured and distinguished works in the field of stability literature and revolutionary literature. In this novel, Mohammed Rudger has chosen magical realism to express the spiritual dimensions and events beyond the revolution and the sacred defense of literary styles. In this descriptive-analytical study, the components and characteristics of magical realism in the novel "Seventh Impact" are identified and investigate to explain the transformation of the components of magical realism in this story and the author's ways of localizing them. The findings of the study indicate the prominent appearance of fifteen authors of magical realism in this novel. The use of Kharijah mystical habits and deeds, intense utilization of dreams and dreams and replacing them with fantasies, the use of fragrant and fragrant scents, the substitution of color element for sound and symbolic use. The sacred numbers, the magic conjunction with the mystical elements, have been some of the transformations of the components of magical realism in the novel. Accordingly, "Seventh Invocation" can be considered as an effective step in the development of the creation of works of magical realism and its localization in Iran and Mohammad Rudgar has been able to take a step further than his predecessors.
    Keywords: Magical Realism, Seventh Invocation, Mohammad Rudgar, Localization, novel
  • Roghayeh Mousavi *, Narges Mohammadi Badr Pages 50-69
    Imagism means imagery, a ideology that has had a profound impact on literature and ideologies in its short life. Ezra Pound as the founder of it was influenced by Haiku and combined it with prominent social concepts, created new poetry and content in the twentieth century. This event in world literature by the poetry of Eliot, Hume, and Pound himself provided the basis for the development of free poetry in mainstream literary currents. As in the West, these changes were taking place rapidly, Iranian poets were also unaware of this trend and inspired by the translation of poems by European and American poets and they used it in their poems. One of these poets was Farrokhzad who in the collection of her poetry was placed in the category of poets by looking at the illustration and its combination with social symbolism. The purpose of this essay is to examine the image in the poem of Hugh Selwyn Mauberley by Pound and “Let’s Believe in the Beginning of the Cold Season” by Forough with an imagism reading. This essay that done descriptive- analysis approach has finally concluded that both poets in their poems, focusing on the essence of the image view poetry as the result of particular life events.both of them are troubled by the issues of their epoch and are seeking spiritual perfection. In contrast to Pound’s poetry, Forough’s poetry is clearer and more meaningful, this is evident from the arrangement of images of the two poets side by side.
    Keywords: imagism, Forough Farrokhzad, Ezra Pound, Hugh Selwyn Mauberley, Let's Believe in the Cold Season
  • MohammadTaghi Ghezelsofla *, Reaz Satari Pages 70-90

    Georg Lukacs is one of the most important figures of the twentieth century intellectual and literary. Thoughts, works, and the variety of his intellectual positions that are generally influenced by the difficult political climate of those years. This has made it difficult to evaluate his works. Lukacs's literary criticism is strongly influenced by his Marxist approach. Accordingly, the present paper seeks to answer the question of what place did politics have in the theory of art and literary criticism? By preparing and defending critical realism, Lukacs transforms the literary school into a political critique of modern society and literary works. The present study, while examining the period of ups and downs of intellectual life and distinguishing the period of "Young Lukacs" and "Lukacs Late", uses political critique to show how the social and political conditions caused the proletariat to replace the novelist and then the necessity of revolution instead of the literary work. This article is a descriptive-analytical one based on Lukács's works.

    Keywords: Lukacs, Hegelian Marxism, Literary Criticism, Critical Realism, Politics
  • Mohsen Nobakht * Pages 91-114

    This article aims at investigating a characteristic feature of romanticism, namely, romantic individualism, in a letter composed by Nīmā Yūshīj (1897-1960). According to contemporary poet and literary critic Shafi'ī Kadkanī (1939- ), the poetry of Nīmā reflects traces of European romanticism, particularly French romanticism. In this respect, we can see manifestations of what is called individual and social romanticism in his writing. Therefore, we attempt to examine representations of romantic individualist belief in a letter composed by Nīmā, using critical stylistic approach. Critical stylistics is an approach proposed by Lesley Jeffries to distinguish it from literary stylistics. This approach, using textual-conceptual functions, manages to reveal and show implicit and explicit ideologies of texts. It is in focusing on text that critical stylistics comes nearest to current mainstream stylistics. But since it has its structures and functions for analyzing text, differences can be seen between the two. The present article, using critical stylistic approach, investigates a text by Nīmā in order to reveal the poet's beliefs in romantic individuality in hidden layers of his text. Findings suggest that this particular text by Nīmā manifests some aspects of romantic individualism, but it is still not clear whether we are allowed to link the poetry of Nīmā to Romanticism as practiced in Europe. Literary movements have their own philosophical and social origins that are particular to their own time. Finding these origins in Iran and attributing them to the poetry of Nīmā need further social, historical and philosophical evidences and argumentations.

    Keywords: Romanticism, Critical Stylistics, Ideology, text, Harf-hāye Hamsāye